Vardag med en Portugisisk Vattenhund

Den Portugisiska Vattenhunden är en lämplig familjehund eftersom den ofta är väldigt tålmodig, både mot familjens barn och andra hundar. Den bokstavligt talat älskar att vara i händelsernas centrum. Där det är som mest rörelse i huset hittar du din vattenhund, med ett vakande öga över allt som sker. Den älskar att leka och busa och är ständigt med på alla galna upptåg du kan hitta på, det viktigaste för en vattenhund är att den får vara med. Det är även mysigt att bara ligga i soffan och lata sig framför TV:n och bli kliad på magen. Ett typiskt rasdrag är att en vattenhund gärna tittar på TV eller sitter i ett fönster och följer med i vad som sker utanför. Jaga kan vara kul då och då om något springer upp framför den. De älskar även att få använda huvudet vilket gör att de olika bruks- och lydnadsgrenarna, inte minst agility som inkluderar både fart och fläkt är bra träningsalternativ. En Portugisisk Vattenhund går bra att ha som enbart sällskapshund, men de allra flesta är mycket begeistrade i aktiviteter och fordrar en hel del uppmärksamhet, annars finns risken att den hittar på hyss istället. Vad som är ett måste för en Portugisisk Vattenhund är möjligheten till att springa fritt i naturen flera gånger i veckan, helst varje dag!

 

Temperamentsmässigt ska en Portugisisk Vattenhund vara vänlig mot folk utan att vara överdrivet förtjust i främmande människor. Det är en utpräglad familjehund som är oerhört lojal mot de som tillhör familjen. Den anses av rasentusiaster vara mycket intelligent, den kan snabbt genomskåda både ditt och andras beteende. Den Portugisiska Vattenhunden har även en väl utvecklad förmåga att lära av andra hundar, vilken den medvetet utnyttjar för att genomföra någonting som den vill eller inte vill göra. Den Portugisiska Vattenhunden är ofta ljudlig, den hälsar gärna med pip, tjut, visslingar och morrljud. Detta får absolut inte tolkas som aggressivitet, utan är en del av rasens sätt att visa glädje.

 

Vattenhunden kan vara en lämplig hund även för en oerfaren hundägare, även om det är en ras med mycket stark vilja, stor intelligens och enorm uppfinningsrikedom. Om man redan från början i lugn och ro visar tydligt för valpen vilka regler som gäller får man sällan några lydnadsproblem. Men du som funderar på att köpa en vattenhund och inte har haft hund tidigare, bör gå åtminstone en grundkurs i vardagslydnad.


Vad man aldrig får glömma är rasens långa historia. En Portugisisk Vattenhund skulle förr i tiden kunna utföra sina uppgifter utan kommando och kan därför vara ganska egensinnig om den vill. Motivationen måste vara stor om den ska utföra sina arbetsuppgifter på ett, för oss, tillfredsställande sätt. Detta medför att den inte är lika lätt att träna som en hund av utpräglad bruksras. En vattenhund lär fort och därmed tröttnar den fort. Man måste därför vara försedd med en stor portion tålmamod och humor om man vill nå långt med sin hund inom de olika bruks- eller lydnadsgrenarna.

 

  Mer information om rasen kan hittas på rasklubbens hemsida http://portugisisk-vattenhund.se/

 

Copyright ©2018 Kennel Extol, Ida Lindh

 

 

 

 

Sponsrade av Plush Puppy Sverige

 

 

 

Rasklubben för Portugisisk Vattenhund